Skip to main content

1ste graad

2de leerjaar B

Vorm de wereld

Verleg je grenzen. Met de kennis en de vaardigheden die je in 2 B opdoet, sta je met twee voeten stevig op de grond. Laat de wereld maar zien wat jij kan!

Eigen-handig

Jij kan dingen naar je hand zetten. Moderne technologieën helpen daarbij. Jij zet de theorie om in de praktijk. 

Verstand gebruiken

We dagen je uit om te denken en doen. Zo maak je wat je bedenkt nog beter, nog steviger, nog knapper. Dat is … verstand gebruiken.

 

In het tweede jaar werken we verder op dezelfde manier als in het eerste jaar: met mentoren, persoonlijke werktijd, veel gezamenlijke basisuren en keuzemodules. Wie dat wil kan onder begeleiding van een leerkracht taken maken in de huiswerkklas.

 

Atheneum Malle 2de leerjaar B

BASIS

In 2 B ga je een grote stap verder. In project algemene vakken bouw je een stevige basis op om alle richtingen in 3 BSO aan te kunnen.

KEUZE- EN BOOOSTMODULES

Keuze- en boostmodules wisselen elkaar af. In de keuzemodules verken je nieuwe horizonten, ontdek je nieuwe talenten. Kies uit 3 of 4 modules per jaar. De keuze is heel gevarieerd: hout, yoga, informatica, crea, dans, sport, … Tijdens de boostmodules werk je aan leerstof en/of vaardigheden die je moeilijk vindt. Loopt alles prima, dan dagen we je verder uit.

MENTOREN

Elke klas in het tweede leerjaar heeft een mentor. Dat is een leerkracht die je leert plannen en die samen met jou je resultaten opvolgt. Hij of zij ondersteunt je doorheen het hele schooljaar zodat jij het beste uit jezelf kan halen. 

HUISWERKKLAS

Onder begeleiding van een leerkracht kan je een uurtje aan je taken werken of toetsen voorbereiden. Een leerkracht kan je uitnodigen om naar de huiswerkklas te komen voor extra uitleg of een oefensessie.

Ontdek onze basisopties

In het 2de leerjaar B heb je de keuze uit 3 verschillende basisopties. Dit zijn in totaal 5 of 10 lesuren waarin je je afhankelijk van je interesses en je vaardigheden verdiept in een bepaald domein.

In de basisoptie Economie & Organisatie leer je je eigen koopgedrag begrijpen. Waarom wil ik iets kopen? Wat wil ik kopen en hoe koop je iets? Waar moet ik op letten als ik iets koop? Je leert de waarde van geld kennen. Hoe kan ik later geld verdienen en waarom betaal je daar belastingen op? Hoe kan je sparen? Hoe werkt een bank? We zoeken het samen uit.

Je leert ook hoe het er in bedrijven aan toe gaat en hoe zij winst maken. Je krijgt inzicht in welke beroepen je kan uitoefenen in de economische sector en de bedrijfswereld. Zo ontdek je welke studierichting je best volgt.

Maar we steken ook de handen uit de mouwen. Wat we leren over de economie, passen we toe in een ondernemend project, dat we helemaal zelf uitwerken. 

De basisoptie Economie & Organisatie bereidt je voor op de studierichting Organisatie & Logistiek in de tweede graad. Je combineert deze basisoptie in onze school altijd met de basisoptie Maatschappij & Welzijn. Op die manier kan je in het tweede jaar ontdekken welk domein jou het beste ligt, waardoor je een betere keuze kunt maken voor de tweede graad.

Atheneum Malle basisoptie Economie en organisatie

In de basisoptie Maatschappij & Welzijn leren we over alles wat ons mens maakt. We leren over het gedrag van mensen. We bekijken hoe ons lichaam in elkaar zit en hoe we er zorg voor moeten dragen. We leren wat goed is voor onze persoonlijke hygiëne. De basis van haarzorg en schoonheidsverzorging komen eveneens aan bod.

In deze basisoptie staat zorg centraal: zorg voor jezelf, voor de mensen om je heen, voor je omgeving en voor je kleding. Je leert zorgnoden te herkennen en je leert uiteraard de praktische vaardigheden die bij die zorg horen.

Gezondheid is nooit ver weg in deze basisoptie. Daarvoor is een gezonde, evenwichtige voeding belangrijk. Je leert over voedingsmiddelen en uiteraard steek je ook de handen uit de mouwen om eenvoudige en lekkere gerechtjes te bereiden.

We dagen je ook graag creatief uit. We voorzien maak- en doe-opdrachtjes, je geeft korte presentaties voor je klas, kortom: je zal van je stoel mogen en moeten komen.

De basisoptie Maatschappij & Welzijn bereidt je voor op de studierichting Zorg & Welzijn in de tweede graad. Je combineert deze basisoptie in onze school altijd met de basisoptie Economie & Organisatie. Op die manier kan je in het tweede jaar ontdekken welk domein jou het beste ligt, waardoor je een betere keuze kunt maken voor de tweede graad.

 

Atheneum Malle basisoptie Maatschappij & Welzijn

De basisoptie STEM-technieken omvat 10 lesuren van praktisch gerichte vakken met veel houtbewerking, techniek, STEM-project en ICT. We vertrekken steeds vanuit vragen en problemen, waarna we er een technische oplossing voor zoeken. Het technisch ontwerp daarvoor beschrijven we met behulp van ICT.

We leren daarbij planmatig te werk te gaan. We onderzoeken de eigenschappen van materialen en gaan na welk gereedschap nodig is. Zo leer je het juiste gereedschap te gebruiken voor elke taak en leer je het gereedschap ook correct te hanteren. Daarbij heb je natuurlijk veel oog voor veiligheid.

We leggen ons op onze school toe op houtbewerking, maar je maakt ook kennis met andere domeinen zoals de bouw, elektriciteit, mechanica en land- en tuinbouw. Op die manier bereidt deze basisoptie jou voor op allerlei praktische opleidingen in de tweede graad die rechtstreeks leiden naar de arbeidsmarkt. In onze school bieden we in de tweede en derde graad de studierichting houtbewerking aan.

Atheneum Malle basisoptie STEM-technieken

De leerlingen van 2B STEM timmerden eigenhandig een grenen bank in elkaar. Ze mochten hun bank vernissen in een zelfgekozen kleur, en zo krijgt elk werkstuk een persoonlijke touch. Knap gedaan!

22 maart 2024

Techniek in 2 B

De leerlingen van de eerste graad in de B-stroom ontwerpen en maken hun eigen kubus in de lessen techniek. Die kubus zal worden gebruikt voor het zelfstandig werk in de lessen STEM en Taal & Samenleving.

28 september 2022

Atheneum Malle leerlingen van 2B maken kubussen
Atheneum Malle leerlingen van 2B maken kubussen
Atheneum Malle leerlingen van 2B maken kubussen
Atheneum Malle leerlingen van 2B maken kubussen
Atheneum Malle leerlingen van 2B maken kubussen

Mentor

De leerlingen van 2B praten wekelijks met hun mentor - net zoals alle klassen van het eerste tot het derde jaar.

Atheneum Malle mentorwerking

De warme leerlingen van 2B-STEM maken kerstobjecten. Die worden te koop aangeboden en de opbrengst gaat naar de Warmste Week.

22 november 2022

Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen

Tweedaagse B-stroom

Onze leerlingen van de eerste graad B-stroom trokken naar de Hoge Rielen voor een helemaal zelf voorbereide tweedaagse. Lesdoelstellingen kwamen helemaal tot leven in de praktijk. Een ideale voorbereiding voor de zomervakantie!

20 en 21 juni 2022

Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen
Atheneum Malle tweedaagse 1ste graad B-stroom in de Hoge Rielen

Onderdeel

Lesuren per week

Project taal en samenleving (Nederlands, geschiedenis, maatschappelijke vorming)

4

Project STEM (wiskunde, aardrijkskunde, natuurwetenschappen)

5

Moderne vreemde talen (Frans en Engels)

4

Techniek

2

Lichamelijke opvoeding

2

Levensbeschouwelijke vakken

2

Basisoptie

10

Keuzemodules

2

Mentoruur (extra begeleiding)

1

Atheneum Malle 2de leerjaar B

2de graad Organisatie & Logistiek

Volgde je de basisoptie Economie' & Organisatie? Wil je weten hoe ondernemingen draaien? Dan is Organisatie & Logistiek in de 2de graad een logische volgende stap.

Meer info over deze studierichting

2de graad Zorg & Welzijn

Ben je sociaal voelend en zorg je graag voor anderen? Dan is Zorg & Welzijn in de 2de graad een aanrader.

Meer info over deze studierichting

2de graad Hout

Koos je de basisoptie STEM-technieken en ben je een handige Harry? Dan is Hout in de 2de graad mogelijk je ding.

Meer info over deze studierichting